andy-falconer-1106390-unsplash

Tapering o posada a punt

Si esteu posats en el món de les competicions, segurament haureu sentit a parlar del Tapering que no és res més que la posada a punt abans d’una competició important.

Es tracta d’anar disminuint la càrrega d’entrenament de forma progressiva per aconseguir dues coses: arribar descansats a la competició, però arribar-hi activats.

Si sou d’aquells corredors o ciclistes que competiu setmanalment o quinzenalment, evidentment no podeu fer posada a punt per a cada competició perquè sinó esteu obviant, directament, l’entrenament. El tapering ens serveix pels grans objectius de la temporada. Que poden ser 3 o 4 durant tot l’any. La resta de competicions, les hem de fer servir com a mètode d’entrenament. Tot i que és aconsellable no atapeir-se de dorsals.

Hem d’iniciar el tapering entre tres setmanes i set dies abans del gran objectiu depenent de la distància i de la intensitat d’entrenament que portem. Si parlem de córrer, per una marató que s’hagi preparat amb un alt volum de càrrega, caldrà començar a afluixar unes tres setmanes abans de la cita; per una mitja marató, uns catorze dies abans i per un 10k, uns set dies.

Aquesta disminució de càrrega ha de ser progressiva i sobretot parlem de rebaixar la quantitat de quilòmetres però mantenint el treball d’intensitat, buscant no acumular massa fatiga.

Científicament es parla de fins un 3% de millora, que pot semblar poc, però és molt en termes esportius. Per posar exemples, serien uns cinc minuts per cada tres hores de cursa o de fins a un minut per una prova de 10k. És molt!

Així que val la pena tenir en compte la necessitat d’aquesta posada a punt. Els esportistes estem molt disposats a entrenar, però poc a descansar. A vegades, cal fer-ho per poder treure’n el major rendiment.

 

Imatge:Photo by Andy Falconer on Unsplash