kate-joie-542771-unsplash

Per què és tan important hidratar-nos?

El nostre cos està constituït en un 75% d’aigua, representa un 22% de la composició dels óssos, construeix cartílag i és el component principal de la sang.

Aquest líquid transparent i tan preuat és un dels responsables que absorbim els nutrients i els convertim en energia.

Els esportistes, si alguna cosa necessitem és l’energia que extraiem dels nutrients.

Per altra banda, l’aigua ens permet que eliminem els desfets i les toxines que genera el cos. Tots sabem que quan entrenem o competim generem moltes toxines que ens cal eliminar. Per tant, estar ben hidratats ens ajudarà molt a netejar i, conseqüentment, a recuperar-nos més fàcilment.

 

Quines necessitats reals tenim d’aigua?

Cada persona, depenent del pes, l’alçada, el tipus d’exercici, l’estat de forma, la temperatura ambient, etc. tindrà unes necessitats específiques, però per norma general val la pena que tinguem en compte aquestes consideracions:

Abans de l’exercici cal portar una bona hidratació de les 24 hores prèvies i, val la pena ingerir uns 500 ml durant les dues hores abans de l’entrenament o de la competició.

Durant l’exercici s’ha de beure de forma constant i a petites dosis i intentar no arribar al punt de sentir set. Està estudiat que en el moment que sentim la set, el nostre cos ja ha entrat en un petit % de deshidratació.

I, quan hem acabat l’entrenament o la cursa, és molt important reomplir els dipòsits hídrics per ajudar-nos en la recuperació. En aquest punt podem afegir-hi hidrats de carboni, en forma de fruita, per exemple, que també ens aportarà minerals i vitamines.

La deshidratació lleu és un dels causants de baixades de rendiment tant a nivell físic com mental, de concentració o psicomotriu. Una deshidratació severa pot causar problemes seriosos en el nostre organisme i en diferents òrgans que poden desembocar en patologies greus.

 

Imatge: Photo by Kate Joie on Unsplash