rawpixel-761477-unsplash

Les lesions i la seva prevenció

Si fem esport hem d’assumir que en algun moment de la nostra pràctica podem topar amb les lesions. És una qüestió que no ens ha d’obsessionar però si que hem de ser conscients que hi estem exposats.

Per una banda, tenim les lesions traumàtiques, és a dir, aquelles lesions que es produeixen per un impacte o una mala posició sobtada d’alguna part del cos, generalment de les extremitats, i ens produeix un trencament ja sigui lligamentós, com una fractura en algun ós. Aquests casos son poc previsibles i difícilment evitables, a no ser que es tracti d’alguna mala pràctica. I, evidentment, hi ha esports que hi estan més exposats que d’altres: els esports de risc, de velocitat, de contacte… En aquests casos, cal passar pel traumatòleg i seguir les seves indicacions.

Per altra banda, tenim les lesions per sobrecàrrega o sobreesforç. Aquestes si que son més previsibles i es poden minimitzar. En el cas d’esports amb gestos molt repetitius com el córrer o la bicicleta, amb un bon treball muscular de prevenció tant al tren inferior, com a la zona del CORE, com al tren superior ens serà molt útil per evitar-les, minimitzar-les o enrederir-ne l’aparició tant com sigui possible i, d’aquesta manera, evitar haver d’aturar la pràctica esportiva que tant ens agrada.

Si tenim la musculatura preparada per l’esport que practiquem, aquesta ens protegirà de molts problemes que se’n puguin derivar.

 

La musculatura es pot treballar i cuidar de diferents formes:

  1. Amb un treball de prevenció de lesions, com hem dit. Sumant-hi un treball muscular compensatori de totes aquelles estructures que no fem servir tant en el nostre esport i que cal equilibrar amb les que exercitem més.
  1. Amb un treball propioceptiu de qual hem parlat en anteriors articles que ens ajuda a reforçar les zones articulars.
  1. Amb tractaments més passius com el massatge esportiu, la crioteràpia, que és l’ús d’aigua freda per a recuperar millor, els estiraments o la hidroteràpia. Tots ells ens ajudaran a mimar la musculatura per tal que no pateixi tant.

 

Com sempre aconsellem, totes aquestes propostes cal fer-les de la mà de professionals.

 

Imatge: Photo by rawpixel on Unsplash