proteïnes

L’equilibri de les proteïnes

Diuen de les proteïnes que són les rajoles del cos. En certa forma és així i és un nutrient molt important, però anem a analitzar-les amb una mica més de deteniment.

Vivim en una societat en què les proteïnes han agafat un pes molt important i, des de la post guerra, en fem una ingesta excessiva que cal controlar, que no vol dir eliminar (en cap dels casos).
Però si que és cert que cal moderar-ne la ingesta perquè el cos humà no té dipòsits de proteïnes o els té molt petits i totes les que el cos no pot sintetitzar les ha d’eliminar i aquest fet fa treballar en excés el fetge i els ronyons, òrgans que també castiguem de valent durant els entrenaments i competicions per a depurar les toxines que generem.

També, hem viscut una moda fitness en què se n’ha abusat molt en forma de batuts tant abans, com durant, com després dels entrenaments. I les dietes proteiques per perdre pes, etc.

Els nutricionistes aconsellen que per mantenir una dieta equilibrada cal que les proteïnes ocupin entre un 12-15% de la ingesta diària, és a dir entre 1 i 2 gr/kg del pes corporal depenent de la demanda i de la intensitat amb què entrenem.

També aconsellen que combinem de forma coherent les proteïnes d’origen animal que tots coneixem molt bé i les d’origen vegetal (llegums, cereals integrals, fruits secs, llets vegetals, etc.).

Per exemple, ens pot semblar molt normal, en un dinar, menjar unes llenties de primer, carn de segon i un iogurt de postres. Aquí estem introduint tres fonts de proteïnes en el mateix àpat i no cal.

És molt important entendre que no podem abusar-ne i que això no vol dir eliminar-les perquè entre moltes de les seves funcions podem destacar-ne les següents:
– Mantenen i reparen els teixits (molt important pels esportistes perquè en destruïm molts entrenant).
– Donen resistència als òrgans.
– Ajuden a elevar les defenses de l’organisme.
– Creen anticossos que ens protegeixen contra elements externs que ens poden atacar.
– Els seus enzims ajuden en la digestió.
– Ens aporten energia, encara que amb molta menys mesura que els hidrats de carboni o els greixos.

Així doncs, en resum: cal que consumim proteïnes en moderació però mai eliminar-les de la dieta i cal que combinem les que són d’origen animal i les vegetals.