Stretching

Estiraments per prevenir les lesions?

Amb aquest text no pretenem provocar “alarma” social i sempre us aconsellem que us poseu en mans d’un professional de l’entrenament o de la fisioteràpia abans d’aplicar qualsevol cosa en cas de dubte. 

 

Feta aquesta petita introducció, qui no ha sentit que després de cada entrenament ha d’estirar per recuperar millor, per prevenir lesions o per augmentar el seu rendiment?

Contradictòriament al que ens han inculcat sempre, un meta-anàlisis d’una revisió sistemàtica d’articles científics conclou que això no és així. Està científicament provat que estirar no prevé el risc de lesions (Lauersen et al., 2014).

Dins d’aquesta revisió es va estudiar diferents mètodes per prevenir lesions: treball de força, de propiocepció, els estiraments o la combinació de tots ells i l’únic que no va donar cap mena de resultat per a la prevenció van ser els estiraments.

La ciència avança i les evidències sovint ens contradiuen mites que costen molt de trencar.

Fins i tot s’ha vist que fer estiraments estàtics massa llargs pot disminuir la nostra capacitat muscular de treballar com una molla que s’estira i s’escurça tant necessari per a l’eficiència muscular i de carrera.

Els estiraments, però, si que son eficients per a tractar diferents patologies o quan es perd moviment articular per diferents causes i si els fem sota la supervisió d’un professional segur que tindran sentit.

Per altra banda, els estiraments que si que podem realitzar son els dinàmics que ens ajuden a mantenir aquesta capacitat de moviment articular. Es tracta de moviments pendulars, circulars, gestos tècnics, flexions i extensions, etc.

El que si que fa ja un temps que es va comprovar i que no comporta cap mena de dubte és que els estiraments redueixin o siguin eficients per a combatre les tant temudes “agulletes” (cruiximents) ja que aquests son micro ruptures de les fibres musculars i no es reparen fent estiraments. Així que si en teniu, no us tortureu culpant-vos per no haver fet estiraments, hi haureu de buscar alguna altra explicació!

 

Si us interessa el tema us passem una mica de bibliografia per poder-lo ampliar:

Vanmeerhaeghe et al., 2013; McHugh et al. 2010; Takizawa et al.,2015; Wilson et al.,2010; Hayes et al.,2007

Imatge: Photo by Abigail Keenan on Unsplash