joseph-gonzalez-176749

Esport, alimentació i equilibri

A casa sempre m’ho han dit: esmorza com un rei, dina com un ric i sopa com un pobre. I és que les dites populars… mai fallen!

Una bona alimentació no et convertirà, de sobte, en un gran esportista, però t’ajudarà, i molt, a poder practicar l’esport de forma saludable, evitant lesions i, sobretot, evitant defalliments, descompensacions o problemes que t’obliguin a abandonar la pràctica esportiva de forma temporal. I, sens dubte, a millorar i a rendir millor.

A vegades les presses ens porten a llevar-nos i no dedicar ni cinc minuts a donar l’energia que toca al cos. Si sumes el ritme diari de feina, la família, les responsabilitats socials, l’entrenament i una alimentació inadequada… arribes al final de dia, que és quan la majoria de nosaltres busquem un espai per a la pràctica esportiva, sense energia ni ànims.

Avui et proposem 5 consells per mantenir aquest equilibri i afrontar totes les activitats diàries amb energia, fins i tot, la pràctica esportiva:

  1. lleva’t un xic abans i dedica’t una estona a tu. Esmorza bé. Un bon esmorzar ha d’incloure: fruita fresca, hidrats de carboni, proteïnes i greixos saludables. Proposta:

un kiwi o una suc de taronja natural
dues torrades de pa integral amb alvocat, tomata fresca i ou dur
un cafè amb llet (vegetal o de vaca semidescremada) i pots afegir-hi una mica de canyella per donar-li un toc diferent i que t’ajudarà a regular els nivells de sucre.

 

  1. no passis tot el matí i tota la tarda sense menjar res. Fes un petit piscolabis, farà que no et baixin els nivells generals que equilibren el teu cos, mantindràs un bon nivell d’energia per seguir afrontant totes les tasques i que no arribis amb tanta fam al proper àpat.

 

  1. un dinar complet, però sense ser massa carregat. El dinar també ha d’incloure tots els nutrients: hidrats de carboni en forma de pasta, arròs, quinoa, llegums, patata, moniato i un llarg etcètera. Proteïnes, jo sóc partidària de les d’origen animals com el peix, la carn o els ous, però també es pot substituir per proteïna d’origen vegetal (un expert et pot guiar bé amb aquest tema). Verdures i/o vegetals i fruita. Procura no carregar-lo massa amb salses pesades o greixos difícils de digerir.

 

  1. el sopar suau. Al cap de poc aniràs a dormir i has de començar a donar-li calma al cos. Un sopar molt copiós fa que el teu organisme hagi de treballar massa i et pot costar conciliar el son.

 

  1. acabes d’entrenar amb molta gana i acostuma a ser el vespre. Què fas per no engolir i menjar pausadament? Hidrata’t bé després d’entrenar. Fes un sopar on la proteïna guanyi protagonisme, t’ajudarà en la recuperació muscular i a recuperar el desgast de l’entrenament, així com a quedar més saciat. Acompanya-la amb vegetals, tant cuits com crus (si aquests no et costen de digerir), algun fruit sec sense abusar-ne, si has entrenat al vespre, i tanca el sopar amb un iogurt i una infusió d’aquestes relaxants per acabar d’hidratar-te.

 

I a descansar que demà cal tornar-hi!

Si creus que tens un desordre important en aquest sentit, val la pena visitar a un especialista en nutrició o dietètica. Realment notaràs la diferència!

 

Imatge de: Joseph Gonzalez (Unsplash.com)