leon-ephraim-7666-unsplash

Els sucres són l’enemic?

No cal ser catastrofistes ni alarmistes, però els sucres ràpids comencen a ser una pandèmia i estan convertint la nostra alimentació en una bomba de rellotgeria.

Cada vegada més, s’està veient que no són tant els greixos el gran problema per sobrepès de la població global sinó la gran acumulació de sucres ràpids que absorbim a diari i que no cremem.

Hem de distingir entre els hidrats de carboni d’absorció lenta com els cereals integrals o els fruits secs, per posar dos exemples, dels sucres ràpids com les begudes ensucrades, les galetes, la brioixeria industrial, els cereals refinats, els menjars processats, etc. Aquests darrers aliments provoquen en el cos una pujada molt forta d’insulina per contrarestar l’efecte del sucre en sang i, si no gastem l’energia suficient, s’emmagatzema en forma de greix en el nostre cos.

Aquest fet, a part de quedar fora dels cànons estètics que a tots ens agradaria tenir, acaba comportant malalties inflamatòries de llarg termini com la diabetis tipus II, l’obesitat, la hipertensió i altres malalties que poden ser fatals al llarg del temps.

Per evitar ingerir aquesta quantitat de sucres ràpids en moments que no els gastarem cal basar la dieta amb productes de proximitat i no processats. Amb molta fruita, verdures i hortalisses; greixos bons com l’oli d’oliva verge o els fruits secs; cereals integrals; llegums; no abusar de la proteïna animal, però sense prescindir-ne, i mirar que sigui de qualitat.

Hi ha aliments que prenem pensant-nos que ingerim productes sans com els sucs de fruita envasats o que els donem als fills convençuts que els fem un bé i l’única cosa que els estem oferint és un alt contingut en sucre que no necessiten i que els serà perjudicial.

Val la pena, sense obsessionar-nos, que mesurem la quantitat de sucres que ingerim al llarg del dia, sobretot si, posteriorment no farem cap esforç que ens ajudi a contrarestar l’efecte d’aquest sobre el nostre cos.

Imatge: Photo by Leon Ephraïm on Unsplash