ciclisme osoning

El ciclisme a Osona creu en un canvi cap al treball col·laboratiu

La Comarca d’Osona gaudeix tradicionalment de bona salut ciclista en les diferents modalitats sobre les dues rodes. Quatre dels agents més potents de la zona en aquest esport, guiats i sota el paraigües d’Osoning, han decidit iniciar un canvi en la mentalitat i la forma de treballar i aposten per un model col·laboratiu per tal d’assolir major visibilitat, produir més impacte i excel·lir en qualitat.
Si analitzem el ciclisme de la Comarca en números veiem que es desenvolupen un total de 22 esdeveniments anuals que involucres a 6.800 participants. La suma de federats passa dels 1.000, repartits en 30 clubs. 12 són les botigues especialitzades en el sector i tota l’activitat ciclista a la Comarca factura 1.5 milions d’euros cada any.

 

El potencial

Trialsport i la Copa Osona de Trial

En Dani Parramon és el director Esportiu de Trialsport i destaca la potència de la Copa Osona de Trial, que enguany arriba a la divuitena edició, en diferents vessants: la qualitat dels circuits, de l’organització i de l’arbitratge entre d’altres. “El que va començar com una competició purament comarcal amb tretze nens de l’escola s’ha convertit en un referent internacional. Ens venen esportistes d’alt nivell, d’arreu de la península i d’Europa que utilitzen la Copa com a pretemporada (el Campió del Món es prepara a la Copa Osona) per l’època de l’any que es disputa, la meteorologia i pels circuits, gairebé tots en entorns completament naturals. Són proves úniques.” En Dani també remarca que “tenim esportistes de totes les edats ja que no hem d’oblidar que un aspecte important és la base, fonament del nostre esport.” Amb la Copa Osona estan movent al voltant d’uns 300 esportistes al llarg de les cinc proves repartides per la Comarca, que es disputen entre els mesos de febrer i juny. En Dani també destaca que “fa vint anys vàrem crear l’escola de trial en un moment en què no hi havia centres que ensenyessin la pràctica del trial, i això ha provocat un augment significatiu del nombre de participants. És una modalitat del ciclisme que enganxa molt , amb un gran component tècnic. Al llarg dels anys altres clubs han agafat el nostre model com a referència, i això ens enorgulleix.” Mouen uns cent-cinquanta esportistes ens els curos que organitzen tant durant la temporada escolar com en els cursos d’estiu entre la seu de Calldetenes i la de Vic, al Mas d’en Bigas.

 

Marxa Jufré Riuprimer i Escola de ciclisme Jufré-Vic ETB

L’escola de ciclisme arriba al seu cinquè aniversari. L’exciclista professional Josep Jufré n’és el director i defensa que “un dels aspectes clau per l’èxit de l’escola és l’entorn, tant el fet de poder tenir un circuit tancat al Mas d’en Bigas, com els camins i les carreteres de la Comarca.” L’escola ha aconseguit convertir el ciclisme en una activitat extraescolar i la demanda ha fet que s’hagin creat dos equips de competició, un de btt de base fins als 12 anys i un de carretera en categoria cadet que segueixen un calendari d’unes vint proves cada un d’ells. “Això, sumat a una pedalada popular i familiar de btt que es fa al juny i la marxa ciclista del maig, fa que hi hagi molta activitat i moviment”, certifica en Josep.

Pel que fa a la Marxa Cicloturista Jufré Riuprimer és una de les més ben valorades dins al circuit tenint en compte que a Catalunya n’hi ha unes quaranta i forma part de tres calendaris dels quatre que hi ha a la Federació Catalana. En Josep afirma que “els valors que té la marxa son el territori, el recorregut, el capital humà, la implicació per parts dels dos Ajuntaments principals, que son Santa Eulàlia de Riuprimer i Vic, i ens definim com una marxa de qualitat. És una aposta en ferm des del primer any.”

 

Ciclocros

En Pere Uyà és el president de la Comissió de Ciclocròs de la FCC i explica que “fa 7 anys que s’està fent ciclocròs a Osona, es va començar a Sant Julià de Vilatorta i, posteriorment, es va portar a Vic i ara hi ha Vic i Manlleu. Actualment, a part d’aquests dos circuits, cal sumar-hi Tona i, de cares a la propera temporada, la idea és que entri un altre poble de la Comarca dins el calendari de Copa Catalana de ciclocròs”. El 2017, tant Vic com Manlleu seran proves internacional i Copa d’Espanya, que juntament amb una competició a Les Franqueses, sumaran 3 proves en 6 dies durant el proper pont de la Puríssima. En Pere afirma que “anem creixent i tenim els millors circuits a nivell català. A nivell espanyol estan molt ben valorats i la intenció és promocionar-nos a nivell internacional, que mica en mica, ens hi estem posicionant”. El ciclocròs a la Comarca mou 300 participants per prova, més tots els acompanyants i aficionats.

 

Cabrerès BTT

La pedalada no competitiva Cabrerès BTT celebra el 25è aniversari en la seva edició del 2017 i és una de les proves més antigues de la Comarca. Fa deu anys es va limitar a 3.000 participants per tal de ser curosos amb l’entorn. L’Àlex Montanyà, President de l’Associació Social i Territorial del Cabrerès, explica que “esgotem inscripcions amb tres o quatre mesos, però es va decidir limitar la participació per tal de respectar l’entorn ja que és un dels nostres grans potencials.” La pedalada és una de les més potents de la península i compte amb la participació de ciclistes d’arreu d’Espanya, Portugal, França i Itàlia i uns dels objectius dels organitzadors és internacionalitzar-la encara més. L’Àlex afegeix que “estem compromesos amb el territori, amb l’Hospital de Sant Joan de Déu, Bicicletes sense Fronteres i entitats locals com ADFO, però el gran potencial de la prova són els 150 voluntaris que movem, i l’impacte econòmic que es genera en el territori està valorat en 654.000€ en un sol cap de setmana. L’objectiu és aconseguir que aquest atractiu hi sigui durant tot l’any.” La Cabrerès BTT està altament valorada pel seu tracte exquisit cap als participants.

 

Col·laborem per generar impacte, assolir visibilitat i excel·lir en qualitat

 

Estem davant de quatre agents molt consolidats, amb proves importants, viables i una llarga trajectòria professional que han crescut amb molt d’esforç i dedicació de forma individualitzada. Tots ells tenen una visió molt innovadora i amb Osoning estan tenint l’oportunitat d’integrar un nou model avançat i col·laboratiu.

 

Del treball col·laboratiu destaquen:

  • La nostra primera voluntat és posicionar la Comarca dins del nostre sector tant a nivell nacional com internacional a través dels esdeveniments.
  • Amb Osoning tenim l’oportunitat de crear un model organitzatiu de referència treballant de forma conjunta agents públics i privats, obtenint de cada un d’ells els beneficis pertinents.
  • Un dels objectius més clars és impactar directament amb el client final que és qui genera impacte sobre el territori a través dels esdeveniments.
  • Guanyem visibilitat, aconseguim més recursos i estalviem mitjans.
  • Excel·lir en qualitat i creure-hi genera més impacte perquè es converteix l’esdeveniment en oci familiar, en la creació d’experiències positives vinculades a un territori i a un sector.