_AC_0847

Bejarae: un conjunt de molts detalls, petits i grans, que fan que una cursa sigui única

El Trail Fonts del Montseny és una cursa de muntanya que neix sota el paraigües de Bejarae, una societat que porta implícita una filosofia molt lligada als valors d’Osoning: territori, creixement, feina ben feta i col·laboració.

Va néixer de la voluntat de quatre bons amics de Viladrau de crear “alguna cosa molt xula”, ens explica en Jordi Granell. Són quatre amics que es coneixen des de la infància i que tots ells, d’una forma o altra estan relacionats i estimen tres aspectes fonamentals: el mon de l’esport, Viladrau i el territori.

L’Albert Roquet, empresari del sector lingüístic, es també corredor de raids de terra, en Jordi Cañellas, actualment, és el responsable de màrqueting i esponsorització de l’ACB, en Francesc Rubiralta és empresari en el món de l’acer i, finalment, en Jordi Granell és dissenyador gràfic i expert en comunicació digital que ha dut a terme àmplies campanyes esportives en aquest sector.

En Jordi Granell ens explica que aquesta idea de fer “alguna cosa molt xula” va sorgir farà quatre anys i, tot i que ara es vegi plasmat en la cursa del Trail les Fonts del Montseny, el projecte va més enllà. Està pensat i estructurat com un projecte ambiciós a llarg termini i saben bé que per a aconseguir un objectiu consolidat cal anar creixent mica en mica i de forma consistent.

És per aquesta raó que, ara mateix, es troben en una fase del projecte en què estan potenciant la cursa i el seu propòsit és posicionar-la com a referent de curses de muntanya de la zona i del Montseny. El projecte suma, a la cursa de muntanya, una marxa cicloturista i una altra competició de muntanya que encara no tenen definida del tot, com podria ser, per exemple, un km vertical. “També tenim en ment fer clínics, xerrades, testos de material i, en general, fer bullir l’olla. Però s’ha de pensar bé i donar-li un enfoc original ja que actualment hi ha molta gent que ho està fent i hem de buscar diferenciar-nos i poder oferir alguna cosa més”, explica Granell.

 

Per què Osoning?

“Creiem que amb Osoning compartim un dels pilars principals que és l’impacte que es genera sobre el territori a través de l’esport”, explica Granell. Ara que ja tenen la cursa força consolidada creuen que cal treballar per aconseguir que la gent conegui la zona i tingui ganes de tornar-hi la resta de l’any. Actualment estan generant ja un bon impacte pels entorns de Viladrau i de la Comarca d’Osona i veuen molt clar que treballant de la mà d’Osoning es pot arribar molt més lluny en benefici conjunt.

L’impacte en el territori és una de les premisses de Bejarae i per aquesta raó cada any realitzen unes enquestes de les quals reben un 60% de resposta per part dels participants i una de les dades que destaquen és que el 50% dels participants no havien vingut abans a Viladrau, i el 90% d’aquests assegura que li ha impactat positivament i tornarà en el pròxim any.

Pel que fa a l’impacte directe al poble i entorn, s’estima que volta els 50.000 euros i pel que fa a l’impacte indirecte puja fins als 85.000.

En Jordi Granell explica que “per aconseguir totes aquestes dades, a part de les enquestes als participants, creuem informació amb els establiments i serveis de la zona, per tal de quantificar les pernoctacions, els menús i els usuaris en diferents activitats durant aquell cap de setmana.”

Bejarae té molt clar que el seu segell de qualitat són els serveis que ofereixen als usuaris, actualment, de la cursa i, en un futur, de la resta dels esdeveniments. Es diferencien per aquest tracte exquisit amb el qual aconsegueixen que tant participants com acompanyants, a part de venir a fer una cursa, s’enduguin una bona experiència i coneguin una nova zona.

Cal destacar que la societat Bejarae no ha nascut amb ànim de lucre i els diners es reinverteixen amb la cursa per tal de fer-la créixer. D’altra banda, part dels diners van destinats a la millora del Parc Natural del Montseny, per arreglar fonts, camins, etc. Per tal de seguir impactant amb el territori també en concepte de millora i preservació.